april 5, 2019

Type wandelschoenen, waar op te letten?

Wandelschoenen zijn namelijk persoonlijk en de ene schoen is de andere niet. Koop je dus de verkeerde schoen kan dit je wandelplezier behoorlijk vergallen en heb je kans dat de schoenen alleen maar zeer doen, blaren en andere narigheid veroorzaken. De hele houding van je lichaam wordt aangepast en omdat je lichaam dit niet gewend is, krijg je spierpijn. Over het algemeen geldt: Hoe stugger de schoen, hoe beter het is om de schoen rustig in te lopen.

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze wandelen heerlijk vinden en dit ook vaak doen. Het is lastig om in al het aanbod jouw perfecte match te vinden, want wandelschoenen zijn er in alle soorten en maken. Als je dan begint over wandelschoenen word je vaak glazig aangekeken. Dat kan toch gewoon op je gympies? Natuurlijk kun je relatief korte wandelingetjes prima op je gympen maken, maar ga je de bergen of de bossen in, over de heide banjeren of de vierdaagse lopen dan is het wel zaak dat je goede en echte wandelschoenen aan hebt. Welke schoen je koopt, hangt af van hoe je deze wilt gebruiken. Bekijk al onze tips en vind jouw ideale wandelschoen in onze webwinkel.

Voordat je als een gek naar de eerste de beste winkel rent om een schoen uit te zoeken is het verstandig om eens na te gaan waar en op welk terrein je precies gaat wandelen. Met andere woorden waar ga je de schoen voor gebruiken? Voor vrijwel iedere wandeling is het belangrijk dat je de goede schoen gebruikt. Iedere wandelschoen moeten nog worden ingelopen.

Hoge schoenen of lage schoenen?

Hoge schoenen worden vooral gebruikt als je de bergen in gaat of op ongelijke grond loopt. De hoge schoen verstevigt de enkels en voorkomt dat je omzwikt. Lage schoenen zijn vooral geschikt voor vlakke gebieden. Als je veel op vlakke grond loopt, heeft je enkel minder versteviging nodig dan dat je in de bergen loopt. Lage schoenen zijn daarom ook erg geschikt voor de vierdaagse of Nordic Walking in Nederland.

Er zijn vier typen wandelschoenen op de markt:  type A, B, C en D. Niet iedere schoen is geschikt voor iedere wandeling en voor iedere ondergrond.

A – Lichte wandelschoenen

Als je hoofdzakelijk in Nederland gaat wandelen zijn deze schoenen uitermate geschikt. Wandelschoenen uit de A-categorie zijn de eenvoudigste soort en zeer geschikt voor vrijwel elke wandeling in Nederland. Ze zijn licht en soepel en bedoeld voor gemakkelijke, lichte wandelingen in het bos en over de weg. A-schoenen zijn ook geschikt voor licht glooiend terrein. De zool van dit type schoen is vaak iets beter geschikt voor asfalt dan schoenen uit andere categorieën, waardoor ze hierop minder snel slijten.

B – Trekking- of bergwandelschoenen

Wandelschoenen uit de B-categorie zijn zeer populair en maken in de meeste buitensportzaken dan ook het grootste deel van het aanbod uit. Ze zijn gemaakt van wat dikker leer, hebben een hoge schacht om de enkels meer steun te geven en een dikkere zool dan de schoenen in categorie A. De soepelheid is vergelijkbaar met die van A-schoenen, maar ze zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn steviger en geven daardoor meer steun bij het lopen in de bergen. De meeste schoenen in deze klasse zijn ook waterbestendig en ademend.

C – Zware trekkingschoenen

Ga je regelmatig van het gebaande pad af of wil je wat extra steun aan je enkels, dan zijn schoenen uit de C-categorie een goede keus. Een doorgewinterde wandelaar die vaak hutten trektochten in gebergten als de Dolomieten maakt en dus op stenen en gruis terecht komt heeft een schoen nodig uit deze categorie. Deze schoenen zijn vooral geschikt voor wat ruiger terrein. Het stuggere leer en de (extra) stiksels zorgen voor steun aan de enkels, de stijvere zool geeft meer grip. Sommige C-schoenen kun je gebruiken met stijgijzers, maar wil je echt aan het zware werk beginnen, kies dan voor schoenen die daar oorspronkelijk voor bedoeld zijn: die uit klasse D.

D – Stijgijzervaste alpine schoenen

Schoenen uit de D-categorie zijn voor de echte klimmer. Ze hebben een zeer stijve zool, wat nodig is om stijgijzers te kunnen bevestigen. Ook het leer van deze schoenen is zeer stijf en stug. Dit geeft een optimale steun bij het klimwerk. Door die stugheid is het comfort van deze schoenen aanzienlijk minder dan van andere schoentypes. Ook slijten de zolen veel sneller op een wegdek. Een aanlooproute loop je dus beter op A- of B-schoenen.

Denk dus goed na waar je ze voor gaat gebruiken. Is dat voor vlakke paden, blijf je op asfalt wegen, ga je de bergen in, kom je op rotsen terecht, ga je bijvoorbeeld wandelen in de Schotse hooglanden, zware trektochten maken of op expeditie? Ieder terrein vraagt andere eigenschappen van een wandelschoen. Kortom bedenk goed hoe en waar je gaat wandelen.

Verschillende categorieën
Je wandeldoel is dus bepalend voor het type wandelschoen dat je gaat kiezen. Om je te helpen bij de keuze worden wandelschoenen daarom ook ingedeeld in vier categorieën.

Waterafstotend of waterdicht
Het volgende punt om op te letten is of de schoenen waterafstotend of waterdicht zijn. Hier zijn nog wel eens wat misverstanden over. Waterafstotend wil zeggen dat het water van de schoen afrolt bij bijvoorbeeld een licht buitje. Bij aanhoudende regen -zoals je bijvoorbeeld tegen kunt komen in de Schotse hooglanden- komt het water toch door je schoen heen. Dit heeft natuurlijk als resultaat dat je alsnog met natte voeten komt te zitten.

Waterdicht heeft dit niet. Ook bij aanhoudende regen komt het vocht er niet door heen en hou jij heerlijk droge voeten. Wandel je dus vooral door koude natte streken of door de sneeuw kun je het beste voor waterdichte schoenen kiezen. Wandel je juist meer in gebieden waar het warm en droog is? Dan kun je beter een ademende, niet-waterdichte schoen kiezen.

Daarnaast hebben sommige wandelschoenen een Gore-Tex voering. Dit is een materiaal dat wind- en waterdicht is zodat water niet van buiten naar binnen kan maar zweet wel naar buiten kan. Deze schoenen zijn waterdicht en tegelijkertijd ook ademend.

Overige zaken waar je op moet letten bij het kopen van wandelschoenen
Zoals je ziet zijn er al best wel wat keuzes te maken voordat je naar de winkel gaat, maar er is meer om rekening mee te houden. Ga bijvoorbeeld altijd ‘s middags je wandelschoenen passen en kopen. Je hebt dan al flink wat stappen gezet waardoor je voeten vaak wat dikker zijn dan dat je net je bed uit komt. Ook tijdens een wandeling zullen je voeten namelijk wat opzwellen.

 

Related Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.